Zvýšení důchodu

Dotaz

12. 3. 2013
Zvýšení důchodu

Dobrý den.
Od 1.4.2005 jsem ve starobním důchodu, v květnu 2005 jsem navázal pracovní poměr až do 31.12.2012. Ze mzdy mi byla srážena daň, zdravotní a sociální pojištění. Má mzda za toto období vliv na výši vpočtu starobního důchodu? Musím se o nový výpočet přihlásit sám ?
Děkuji za odpověď.

Odpověď

Petr Gola 12.3.2013

Dobrý den,

při splnění zákonných podmínek si lze požádat o zvýšení důchodu. V § 34 zákona o důchodovém pojištění je uvedeno, že výše procentní výměry starobního důchodu se zvyšuje důchodci, který splnil podmínku nároku na starobní důchod a po vzniku nároku na starobní důchod vykonával výdělečnou činnost buď jako zaměstnanec nebo OSVČ. A z výdělečné činnosti odváděl důchodové (sociální) pojištění. Přitom je nutné pobírat starobní důchod v plné výši.

Občané, kteří pobírají starobní důchod v poloviční výši, mají nárok na zvýšení důchodu za každých 180 dní výdělečné činnosti.

Pro zvýšení důchodu je přitom rozhodující výdělečná činnost po roce 2010. Za každých 360 kalendářních dní výdělečné činnosti se zvyšuje důchod o 0,4 % výpočtového základu. Přitom je nutné upozornit na skutečnost, že do těchto dní se nezapočítává např. nemoc.

Důchod se nezvyšuje automaticky, je potřeba si o zvýšení důchodu požádat. Budete se tedy muset dostavit na místně příslušnou OSSZ a požádat o zvýšení důchodu. Jak jsem však uvedl, hodnotí se pro zvýšení důchodu pouze odpracovaná doba po roce 2010.

S pozdravem

Omlouváme se, dočasně není možné vkládat dotazy. Zkuste v předešlých dotazech najít podobný dotaz.

Děkujeme za pochopení,
Redakce Duchodova-Reforma.cz

Hodnocení článku1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězdNehodnoceno
Loading...

Líbí se Vám článek? Podpořte nás na Facebooku, nasdílejte článek svým přátelům.

Doporučte článek
Komentáře