Neplacení pojistného

Dotaz

31. 5. 2013
Neplacení pojistného

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na následující věc.Co nastane v případě, že vstoupím do II.pilíře a zaměstnavatel nebude za mě odvádět sociální pojištění(což je věc která se dnes i občas děje a já o tom nebudu informován),tím pádem nepůjdou ani peníze (tj. 3 procenta do spoření).
A jak toto řešit.
Děkuji za odpověď.
Polcer

Odpověď

Petr Gola 31.5.2013

Dobrý den,

 

sociální a zdravotní pojištění se skládá ze dvou částí. Povinného pojistného placeného zaměstnavatelem a povinného pojistného placeného zaměstnancem. V praxi docházelo k situaci, že zaměstnavatelé neodváděli zpravidla povinné pojistné placené zaměstnavatelem. Neodvedení povinného pojistného je záležitosti zaměstnavatele, nikoliv zaměstnance. Stejně tak povinná administrativa. Obdobná situace je u důchodového i zdravotního pojištění.

 

Sraženou část zaměstnanci však odváděli, protože by se jednalo o trestný čin. Neodvedení povinného pojistného, stejně tak důchodového spoření, může být totiž trestným činem. Dle § 241 trestního zákoníku, kdo ve větším rozsahu nesplní jako zaměstnavatel nebo plátce svoji zákonnou povinnost odvést za zaměstnance nebo jinou osobu daň, pojistné na důchodové spoření, pojistné na sociální zabezpečení, příspěvek na státní politiku zaměstnanosti nebo pojistné na zdravotní pojištění, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti, v některých případech je možné odnětí svobody na dvě léta až osm let.

 

Možné pokuty za neplnění povinností mohou být dosti vysoké, stejně tak je vysoká kontrolní činnost (např. OSSZ). Pojistné na důchodové spoření není přímo placeno soukromým penzijním společnostem, ale finančním úřadům, které spravují výběr pojistného obdobně jako u daní a přeposílají peníze penzijním společnostem. Ze zákona byl založen i speciální finanční úřad. Za každého zaměstnance jsou zaměstnavatelé za rok podat pojistného přiznání (podobné jako k dani z příjmu fyzických osob). Zaměstnavatelé musí vždy do 1. dubna následujícího roku podat „Vyúčtování pojistného na důchodové spoření“, proto není možné, aby se o případných nesrovnalostech dozvědělo příliš pozdě a situace ohledně neplacení se včas nevyřešila. U sociálního pojištění a zdravotního pojištění se žádné takové vyúčtování nepodává.

 

Sankce za neplnění povinností jsou poměrně citelné, stejně tak pokuty. Kontrolní mechanismy jsou poměrně dobře nastavené (nutnost každoročního vyúčtování), situace jaké nastávaly třeba před patnácti lety, kdy zaměstnavatelé neplatili povinné pojistné několik let a mohli nadále fungovat, by neměla nastat.

 

S pozdravem

Omlouváme se, dočasně není možné vkládat dotazy. Zkuste v předešlých dotazech najít podobný dotaz.

Děkujeme za pochopení,
Redakce Duchodova-Reforma.cz

Hodnocení článku1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd celkem hlasů 1
Loading...

Líbí se Vám článek? Podpořte nás na Facebooku, nasdílejte článek svým přátelům.

Doporučte článek
Komentáře