Předčasný důchod a invalidní důchod II. stupně

Dotaz

17. 1. 2014
Předčasný důchod a invalidní důchod II. stupně

Dobrý den,mám dotaz
jsem narozena v prosinci 1956 mám tři děti,rok jsem pobýrala plný invalidní důchod, nyní mi byl snížen na druhý stupen,který činí 4539kč a 2340kč základní výměra, celkem 6879kč.Zajímalo by mi jestli můj předčasný důchod bude vyšší než invalidní druhého stupně.Děkuji za odpověd.

Odpověď

Petr Gola 17.1.2014

Dobrý den,

 

pro přesnou a jednoznačnou odpověď je znát detailně celý průběh Vašeho pojištění, což bohužel neznám. Výše předčasného důchodu bude záviset i na termínu odchodu do předčasného důchodu. Do předčasného důchodu je možné odejít nejdříve 3 roky před dosažením řádného důchodového věku, přičemž platí, že čím dříve se do předčasného důchodu odejde, tím vyšší krácení  a nižší předčasný důchod. Krácení u předčasného důchodu se provádí za každých 90 dní předčasnosti.

 

Osobně předpokládám, že Váš předčasný důchod by měl být vyšší než invalidní důchod II. stupně. O kolik bude předčasný důchod pravděpodobně vyšší než invalidní důchod II. stupně však bude záviset na termínu odchodu do předčasného důchodu.

 

Protože však pobíráte invalidní důchod a nejste tedy bez prostředků, potom stojí za zvážení, zdali skutečně odejít do finančně méně výhodného předčasného důchodu, který je trvale krácený. Rozdíl předčasného důchodu oproti řádnému důchodu může být vzhledem ke krácení vyšší než by někteří občané předpokládali.

 

Na doplnění uvedu, že invalidní důchodci nemusí mít strach, že by si odchodem do starobního důchodu pohoršili, starobní důchod nemůže být nižší než invalidní důchod. V opačném případě by se pobíral invalidní důchod až do 65 let, kdy by se přetransformoval na starobní důchod ve stejné výši.

 

S pozdravem

Omlouváme se, dočasně není možné vkládat dotazy. Zkuste v předešlých dotazech najít podobný dotaz.

Děkujeme za pochopení,
Redakce Duchodova-Reforma.cz

Hodnocení článku1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězdNehodnoceno
Loading...

Líbí se Vám článek? Podpořte nás na Facebooku, nasdílejte článek svým přátelům.

Doporučte článek
Komentáře