Zvláštní příjemce důchodu

Dotaz

16. 3. 2014
Zvláštní příjemce důchodu

DOBRY DEN.JSEM ZVLASTNIM PRIJEMCEM INVALIDNIHO DUCHODU SVE DCERY,KTERA DLOUHODOBE LEZI NA LDN.CEKA NA UMISTENI.CHCI SE ZEPTAT,AZ K TOMUTO DOJDE,JAK POSTUPOVAT,ABY DUCHOD CHODIL NA ADRESU PRISLUSNEHO ZARIZENI.PTAM SE VYHLEDOVE,ZATIM PRONI NENI MISTO.DEKUJI

Odpověď

Petr Gola 16.3.2014

Dobrý den,

 

zvláštní příjemce důchodu je zřízen zpravidla v případě, kdy poživatel důchodu není schopen důchod přijímat či s ním manipulovat. Zvláštní příjemce důchodu bývá ustanoven na základě žádosti a potřebné administrativy na obecním úřadu (je potřeba občanský průkaz, vyjádření lékaře, případně další doklady). Případné změny je potřeba řešit na obecním úřadu. Zvláštní příjemce důchodu musí s ustanovením souhlasit. Podnět může podat i osoba, která má být zvláštním příjemcem důchodu.

 

Protože jste zvláštním příjemcem důchodu za svoji dceru, tak máte povinnost důchod používat ve prospěch Vaší dcery, což podléhá kontrole ze strany obecního úřadu, proto je potřeba vést vyúčtování. Zvláštním příjemcem důchodu je občan, nikoliv instituce, proto pokud nebudete moci z nějakých důvodů plnit své povinnosti, což však nepředpokládám, tak by musel být ustanoven na základě rozhodnutí obecního úřadu jiný příjemce důchodu.

 

O případnou změnu výplaty důchodu žádá příjemce důchodu, což jste Vy jako zvláštní příjemce důchodu, je vhodné požádat na místně příslušné OSSZ, kde pracovníci OSSZ případně pomohou i s vyplněním potřebného předepsaného tiskopisu.

 

S pozdravem

 

Omlouváme se, dočasně není možné vkládat dotazy. Zkuste v předešlých dotazech najít podobný dotaz.

Děkujeme za pochopení,
Redakce Duchodova-Reforma.cz

Hodnocení článku1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězdNehodnoceno
Loading...

Líbí se Vám článek? Podpořte nás na Facebooku, nasdílejte článek svým přátelům.

Doporučte článek
Komentáře