Evidence na úřadu práce a doba pojištění

Dotaz

8. 7. 2014
Evidence na úřadu práce a doba pojištění

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat zda lze zpětně zaplatit sociální pojištění – 1817,- Kč / za rok 21804,- Kč/. Mezi plným invalidním důchodem a druhým stupněm mě nikdo neinformoval, že se mám přihlásit na ÚP. Jedná se o dobu 1 roku. Byla jsem v této oblasti naprosto nezkušená, protože jsem stále do té doby pracovala. Mám obavu, aby nenastaly komplikace až půjdu do starobního důchodu. Byla bych moc vděčná za odpověď. Děkuji předem, hezký den.

Odpověď

Petr Gola 8.7.2014

Dobrý den,

 

důvody pro zpětnou účast na dobrovolném důchodovém pojištění jsou omezeny. Nevím, jaké konkrotní časové období byste chtěla zpětně dopojistit. Rovněž nevím, kolik máte let – jak tedy máte daleko do důchodu, jak dlouho jste pobírala invalidní důchod třetího stupně a jak dlouho pobíráte invalidní důchod druhého stupně a další důležité okolnosti. Dobrovolné důchodové pojištění nemusí být ve Vašem případě vhodným řešením. Výpočet důchodu (invalidního nebo starobního) je složitý, ovlivňuje ho celá řada faktorů. Situace je individuální, co je pro někoho dobré, pro jiného být nemusí. Vždy je potřeba znát detailně celý průběh pojištění.

 

Institut dobrovolného důchodového pojištění je výhodný zejména v případě, že žadatel o důchod nesplňuje potřebnou dobu pojištění pro přiznání důchodu (pro přiznání starobního důchodu je v roce 2014 nutné získat dobu pojištění v rozsahu 30 let). Když je potřebná doba pojištění splněna, tak se v praxi dobrovolné důchodové pojištění již nevyužívá. Např. občan může získat formou dobrovolného důchodového pojištění 35 let, jinak má dobu pojištění 34 let. Účast na dobrovolném důchodovém pojištění by v takovém případě zvýšila starobní důchod, rozdíl by však nebyl příliš velký. Vyšší důchod by převážil náklady na zaplaceném dobrovolném důchodovém pojištění až za několik let – konkrétní čísla se liší dle individuální situace.

 

Komplikace však ve Vašem případě nastat nemohou, nemůžete zůstat bez důchodu nebo mít v důchodovém věku méně peněž než nyní. Invalidní důchodce si nemůže odchodem do starobního důchodu pohoršit. V případě, že by starobnímu důchodci vyšel starobní důchod nižší než invalidní důchod, potom by nadále pobíral invalidní důchod. V takovém případě by se následně invalidní důchod v 65 letech „přetransformoval“ na starobní důchod ve stejné výši.

 

Doba pobírání invalidního důchodu druhého stupně rovněž nepatří mezi náhradní dobu pojištění, což se promítá na pozdější výpočet starobního důchodu. Mezi náhradní dobu pojištění patří pouze doba pobírání invalidního důchodu třetího stupně. S ohledem na starobní důchod je tedy pro invalidní důchodce prvního a druhého stupně vhodné, aby při pobírání invalidního důchodu pracovali.

 

S pozdravem

Omlouváme se, dočasně není možné vkládat dotazy. Zkuste v předešlých dotazech najít podobný dotaz.

Děkujeme za pochopení,
Redakce Duchodova-Reforma.cz

Hodnocení článku1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězdNehodnoceno
Loading...

Líbí se Vám článek? Podpořte nás na Facebooku, nasdílejte článek svým přátelům.

Doporučte článek
Komentáře